Witam ;]
Założyłam indywidualny wątek, aby nie powtarzać tego co tu napiszę, na innych tematach.
Wysokość ciała.
Gwałtowny wzrost wysokości obserwuje się u dziewcząt w wieku 10 -12 lat. Skok wysokości związany jest z działalnością przysadki z której wydzielane są hormony aktywujące produkcję komórek odpowiedzialnych za budowę kości. W wyniku tego wydłużają się nogi , ramiona i kręgosłup. Wzrost w czasie dojrzewania jest procesem zachodzącym etapowo. Najszybszy przyrost wzrostu obserwuje się u dziewcząt dwunastoletnich, jednak maksymalne jego tempo przypada od wieku 9 lat i 9 miesięcy do 14 lat i 6 miesięcy. U dorastającej dziewczynki można określić maksymalny wzrost jaki ona osiągnie.
Po pierwszej miesiączce dziewczęta rosną jeszcze 8 centymetrów. Może to trwać długo bo 5-7 lat, jak i krótko (rok). Poza tym wzrost to indywidualna sprawa. Zależy ona od genów, nawet tych starych np. od babci, pra-babci. Proporcje ciała dziewczynki zmieniają się, poszerza się talia, wzrasta obwód bioder. Twarz także ulega zmianie , rozrastają się łuki brwiowe i kości policzkowe, zmienia się kształt uszu i nosa. Zwiększona produkcja hormonów wywołuje zmiany fizyczne i psychiczne. W wyniku dużej sekrecji hormonów skóra często przetłuszcza się, może wystąpić trądzik młodzieńczy. Młode dziewczyny często cierpią na huśtawkę nastrojów, stają się bardzo wrażliwe i pobudliwe.
Po przeczytaniu róznych informacji na ten temat napotkałam się dużo razy na Witaminę A, która podobno pomaga zdobyć te parę cm. Tran który korzystnie wpływa na rozwój kości powinno się zażywać 2-3 razy dziennie po 1-2 kapsułki podczas posiłków.
Ważne jest to aby do takich sublementów diety nie mieć większego zaufania, i nie liczyć na wielki cud - np. przyrost 5cm na miesiąc. Natury nie przegonicie, możecie tylko pogorszyć sprawę zażywając niewiadomo jakie kapsuły niewiadomo czy zdrowych proszków. Chciałabym zauważyć, że małe to też piękne, duży wzrost ma też swoje wady ;]
Rózne pytania w stylu "Mam 17 lat i 168cm wzrostu ;(. Moja mama i tata byli wysocy, a ja nie jestem, pomóżcie" nie mają sensu.
Pooozdrawiam, i idę szperać dalej.!

P.s Jeśli macie inne, albo w ogóle jakieś zdanie na ten temat piszcie.!